Skriv ut  

Regeringen överväger sänkt skatt på flyg

Notiser, Redaktionen, den 24 april 2024
Regeringen föreslår att flygskatten ska sänkas med 39–259 kronor per passagerare beroende på slutdestination. Förslaget innebär en halvering av de skattebelopp som annars skulle varit aktuellt för 2025.

Hos Centern tycker man att ”det kan finnas en poäng”, med att se över flygskatten:
– Sverige är ett stort, avlångt land. För många fungerar flyget som kollektivtrafik, säger Muharem Demirok (C) till SVT.
 
I ett pressmeddelande från Transportföretagen säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg: 
– Den svenska flygskatten saknar helt koppling till flygets omställning eller faktiska klimatpåverkan och borde avskaffas helt. En halvering av skatten är ett välbehövligt första steg för att minska de svenska flygbolagens konkurrensnackdel gentemot övriga EU och omvärlden.
 
– Vi ser fram emot en fortsatt dialog med regeringen om förslaget som är på remiss till 24 juni, vägen till ett avskaffande av den svenska flygskatten samt om hur den svenska politiken kan underlätta en fortsatt omställning, säger Fredrik Kämpfe vidare.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Remiss behövs ej
Skrivet av klas, 2024-04-26 22:12:11
Regeringen tog bort plastpåseskatten och sänkte snusskatten utan remissrunda. Att sänka en skatt behöver ej remissas. Det räcker att ta med i höstbudgeten. Flygskatten kommer knappast att ändras i 2025.
Anmäl inlägget
Inte konstigt
Skrivet av Per, 2024-04-25 20:57:59
Alla lagförslag remissas, det är så processen ser ut. Därefter görs eventuella justeringar, och oavsett kan regeringen besluta som den behagar. Räkna med att förslaget redan är förankrat med SD, och nu verkar även C vara positivt. Så vi kan utgå från sänkt skatt 1 januari.
Regeringen har redan gjort mer för flyget än den förra gjorde på åtta år.
Anmäl inlägget
Skatt
Skrivet av Kurtan, 2024-04-24 16:42:05
Vansinnigt att beskatta flyget i ett avlångt land där flyget är viktigt. Beskatta tågeresor istället så de bär sina kostnader.
Anmäl inlägget
Konstigt
Skrivet av klas, 2024-04-24 08:53:41
Lite märkligt att man måste skicka ett sådant förslag på remiss? Alla andra skattesänkningar beslutar regeringen själva om - utan remissrundor. Något är lurt i denna fråga. Förmodligen ännu ett tomt löfte som rinner ut i sanden från sittande regering?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev